Solicităm alocarea banilor pentru elevi!

Consiliul Județean al Elevilor Bihor este deschis la comunicare cu autoritățile locale și colaborează constant când e vorba de soluționarea unor probleme concrete ale elevilor bihoreni.  

De la începutul actualului mandat am colaborat eficient cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și am discutat deschis despre ceea ce se întâmplă în județ. Acum, am chemat la dialog Consiliul Județean Bihor, în baza dezbaterii bugetului județean. La solicitarea noastră, în conformitate cu Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Consiliul Județean Bihor a organizat dezbaterea bugetului județului Bihor, luni, 5 aprilie 2021. Același tip de solicitare a fost trimisă de către Consiliului Județean al Elevilor Bihor către Primăria Municipiului Oradea și Primăria Municipiului Beiuș, însă unitățile administrativ-teritoriale au refuzat organizarea dezbaterii.

Sursă foto: Consiliul Județean Bihor

Se alocă bani pentru problemele elevilor bihoreni?

Codrean Oliviu, președintele structurii, Rus Lorena-Clara, secretarul executiv și Gherman Cătălin, directorul PR și Comunicare au reprezentat Consiliul Județean al Elevilor Bihor și au adus în discuție următoarele probleme:

1.Transportul interjudețean: încheierea contractelor de delegare a gestiunii între Consiliul Județean și operatorii de transport și negocierea unor rute de transport facile pentru elevi, în intervale orare accesibile; continuitatea gratuității elevilor din județul nostru.

2. Dezvoltare: transferul de fonduri către unitățile administrativ-teritoriale din județ, în vederea consolidării, reabilitării și modernizării unităților de învățământ. (Potrivit unui studiu din 2018, realizat de Ministerul Educației Naționale, din 169 de unități de învățământ, 70 de unități aveau WC în curte)

3. Asigurarea faptului că toate primăriile din județ vor oferi cele 4 tipuri de burse școlare.(de studiu, de performanță, de merit și sociale).

Consiliul Județean Bihor ne-a răspuns

Referitor la punctul de discuție numărul 1, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, domnul Gal, ne-a menționat faptul că majoritatea contractelor actuale sunt valabile până în perioada 2021-2022; iar legislația actuală la nivel național este suspendată și se află în lucru pentru a stabili noi modalități de oferire a gratuității transportului. Astfel că, la momentul actual, Consiliul Județean se conformează pe baza Ordonanței de Urgență 70/2020. Pe lângă acest aspect, ni s-a sesizat faptul că anul trecut în noiembrie, finanțările naționale au fost tăiate, iar costurile aferente decontării transportului județean au fost acoperite din bugetul Consiliului Județean Bihor, aproximativ 1 milion de lei.

Aferent propunerii cu numărul 2, 47 milioane de lei sunt alocați pentru distribuirea către UAT-uri. Această „împărțire” aferentă se face de către Direcția de Finanțe pe baza propunerilor Inspectoratului Școlar Județean Bihor, iar Consiliul Județean Bihor nu are influență directă cu modul în care banii sunt investiți în probleme relevante a instituțiilor de învățământ. Totuși, Consiliul Județean Bihor a făcut vizite în teritoriu pentru a se autosesiza cu privire la problemele tehnice din școli și totodată a înaintat o solicitare către primării să își calculeze costurile aferente începutului anului școlar 2021-2022, pentru a se pregăti din timp.

Pentru bursele elevilor, dat fiind faptul că este primul an în care de la nivel guvernamental s-a aprobat cuantumul minim de 100 lei pentru fiecare tip de bursă, la nivelul județului Bihor, sunt alocați 17,7 milioane de lei, bani pe care UAT-urile îi vor investi pentru elevii care se încadrează în cerințele aferente. Evidența elevilor beneficiari de burse este făcută de către Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Totuși, din punct de vedere al implementării, domnul Gal a declarat că au modalități de a se asigura că unitățile administrativ-teritoriale vor aloca atât banii pentru burse, cât și fondurile pentru învățământ aferente punctului 2, acolo unde este în mod real o problemă, respectiv o necesitate.

 

Tinerii vor să se facă auziți!

Sursă foto: Consiliul Județean Bihor

Alături de noi, la dezbatere au luat parte și alți reprezentanți ai tinerilor: partenerii noștri de la Asociația de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului, dar și Asociația Studențească Aquilla Oradea și Cătunul Verde. De altfel, reprezentanții tineretului am fost singurii prezenți la Dezbaterea bugetului județean, dovada faptului că doar tinerii sunt interesați de fondurile care li se alocă la nivelul Bihorului.

Mulțumim Consiliului Județean Bihor pentru acceptarea organizării dezbaterii și pentru răspunsurile ferme și concludente. În același timp, prin purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bihor, Bianca Firezar, s-au declarat deschiși să colaboreze cu noi pentru ca împreună să identificăm probleme concrete și să găsim soluții fezabile pentru elevii bihoreni.


Autor: Lorena-Clara Rus – secretar executiv al Consiliului Județean al Elevilor Bihor

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *