Testarea elevilor și vaccinarea profesorilor – dezbatere la nivel național

În această perioadă, secretarii de stat din Ministerul Educației merg în teritoriu pentru a dezbate anumite subiecte de mare interes pentru situația actuală a sistemului de învățământ, dar și pentru a sesiza problemele actului educațional la nivel județean.

În cursul zilei de ieri, 15 aprilie, domnul Sorin Ion, secretar de stat al Ministerului Educației, a fost prezent în județul Bihor într-o întrevedere cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, directorii instituțiilor de învățământ bihorene, reprezentanți ai asociațiilor de părinți, autoritățile locale și Consiliul Județean al Elevilor Bihor.

Problemele cheie ale situației învățământului

Printre subiectele dezbătute, problemele subliniate ale contextului epidemiologic actual au fost referitoare la întoarcerea fizică a elevilor în bănci și implicit, a profesorilor care nu fac parte dintr-o grupă de risc sau sunt vaccinați.

Astfel, se află la nivel de discuție națională implementarea obligativității testării elevilor cu teste rapide în școli, pentru a asigura buna desfășurare a cursurilor fizice în condiții de siguranță atât pentru profesori, cât și pentru elevi.

În același timp, în cadrul dezbaterii s-a propus obligativitatea profesorilor de a participa la cursurile fizice doar în cazul în care sunt vaccinați.

Problema elevilor sesizată de Consiliul Județean al Elevilor Bihor

Oliviu Codrean, președintele Consiliului Județean al Elevilor Bihor, a luat parte fizic la dezbatere, iar pe lângă sesizarea punctului de vedere a elevilor referitor la problemele menționate anterior, Oliviu a ridicat problema transportului județean pentru elevi, după o consultare făcută de Consiliului Județean al Elevilor Bihor referitoare la rutele, decontarea abonamentelor și accesibilitatea elevilor la transportul în comun pentru navetă. Oliviu a punctat astfel:

1. Există cazuri în care elevii nu au acces la transport public între localitatea de domiciliu și localitatea în care studiază.

2. Întârzierea excesivă a intervalelor orare ale unor rute de transport.

Propunerile aduse de Oliviu Codrean pentru cele două probleme identificate, sunt: Implementarea unor rute de transport facile pentru elevi, în intervale orare accesibile și asigurarea că se vor încheia contractele de delegare a gestiunii între Consiliul Județean Bihor și operatorii de transport.

Răspunsul primit din partea secretarului de stat, domul Sorin Ion, a fost: „Îți garantez că nu se vor oferi soluții din partea Ministerului Educației, cred că trebuie informat Consiliul Județean Bihor de faptul că intervalele orare nu sunt eficiente și pot fi îmbunătățite, iar referitor la rutele de transport inexistente, Consiliul Județean Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor trebuie să ajungă la o înțelegere, și cred cu tărie că o vor face.

În cele aproape 2 ore petrecute în ședința hibridă, atât directorii unităților de învățământ, care au fost prezenți via Zoom, cât și autoritățile locale, reprezentanții ISJ, reprezentantul părinților și președintele CJE BH, care au fost prezenți fizic, și-au spus părerea cu privire la subiectele și problemele dezbătute.

Tu, ca elev, ce părere ai de obligativitatea testării tuturor elevilor în școli în momentul reîntoarcerii fizice în bănci?

Autor: Lorena-Clara Rus, Secretar Executiv a Consiliului Județean al Elevilor Bihor

Similar Posts

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *